Az arabica kávé az egyik legnépszerűbb kávéfajta a kávékedvelők körében. Egyes feljegyzések szerint az arabica kávé Közép-Afrikából indult el hódító útjára, s csak később terjedt el az Arab-félszigeten. Erre utal a neve is: arab kávé.
A kávé élénkítő hatása már korábban is ismert volt, viszont a kávé pörkölését az arabok kezdték el. Rájöttek, hogy a pörkölés hatására finomabb, aromásabb ital főzhető. Hogy megvédjék felfedezésüket, főzött kávébabokat adtak el kereskedelmi partnereiknek. Végül mégis sikerült csíráztatható kávébabokat kijuttatni a félszigetről, így a kávénak sikerült az egész világon elterjednie.
Az arabica kávé/kávébab jellemzői:
Nagyon aromás kávéfajtáról van szó, mely igényesnek mondható, sok törődést igényel.
A kiegyenlített hőmérsékletű területeket kedveli, kb. 15-25 Celsius fokban indul virágzásnak, kizárólag esőzés után.
Az arabica kávéból a kávéfőzőben főzhető hagyományos kávé mellett készítenek instant kávét is. Valamint fogyókúrás célból zöld kávéként is fogyasztható.